Ismertebb esetek

A görögországi roma telepen talált Mária szüleit hónapokig tartott megtalálni. Több száz család jelentkezett érte a világ minden tájáról, végül DNS minta alapján sikerült azonosítani hónapokkal később. Ha szülei rendelkeztek volna a gyerek ujjnyomatlapjával, már másnap otthon lehetett volna.

A nagyon hosszú ideje eltűnt gyermekek megtalálásában segíthet számítógépes eljárással vagy grafikusan öregített fotóik közzététele. Az alábbiakban ilyen öregített gyermekfotókra is láthatunk példákat. Az egykor eltűnt gyermek talán hasonlít az öregített változatra, talán egészen máshogy néz ki. 

Az ujjnyomatképük garantáltan nem változott volna.

Till Tamás 2000-ben, eltűnésekor, és 10 évvel öregített képe.

Az Ehmann testvérpárt osztrák édesapjuk rabolta el, és vitte magával Paraguay-ba. Magyar édesanyjuk 9 éven át hiába kereste őket. Végül az apa halála után derült rá fény, hogy az Interpol mind hármukat keresi, és értesítették az édesanyát.

 

 

A Németországban eltűnt Katrice Lee 1981-ben, és lehetséges külseje 30 évvel később. Családja még mindig keresi.

 

Madeline McCann 2007-ben tűnt el Portugáliában, sok évvel később feltételezhetően így néz ki.

A legrégebb óta nyitott eltűnt keresési ügy Mary Flanagan-é, aki 1959 Szilveszterén tűnt el 16 évesen. Testvérei a mai napig sem adták fel a reményt, hogy megtalálják a több, mint 50 éve eltűnt lányt.

Etan Patz. 1979-ben, 6 évesen tűnt el New Yorkban, iskolába menet. Ő volt az első eltűnt gyerek, akinek a fényképét tejesdobozokon jelentették meg.

Polly Klaas. 1993-ban rabolták el saját szobájából. Elrablója 9 hétig tartotta fogva, majd megölte. Polly édesapja hozta létre a Polly Klaas Foundation-t, és elkötelezett képviselője lett az eltűnt gyerekek ügyének. Amerika szerte kampányol a gyermekek biztonságáért, alapítványa több, mint 400 ezer Child ID Kit-et  juttatott el a szülőkhöz. A Child ID Kit a gyermek ujjnyomatlapja mellett tartalmazza a személyleírását, DNS mintát és a fényképét is.

Amber Hagerman. 1996-ban rabolták el és ölték meg. Az ő nevéhez fűződik az "Amber Alert", egy olyan átfogó riasztási rendszer, ami egy gyermek elrablása esetén lép életbe. Ilyenkor minden lehetséges csatornán közzéteszik a gyerek fényképét, és feltételezett elrablója személyleírását.

Adam Walsh. 1981-ben rabolták el egy amerikai bevásárló központból. Az ő nevéhez fűződik a "Code Adam" egy akció terv arra, ha felügyelet nélküli gyereket látnak a bevásárló központban, vagy ha ott egy gyerek eltűnését jelentik.

 

 

.