Magyarország

Magyarországon 2012-ben töb, mint 14 ezer kiskorú eltűnését jelentették be (2010-ben ez a szám még csak 11 ezer volt), közülük körülbelül százan vannak, akik nem kerültek elő. Jelenleg összesen több, mint 1000 eltűnt kiskorút tartanak nyilván. 
 
Összehasonlítás

  Lakosság Eltűnt gyermekek száma Eltűnt gyermekek száma 100 000 főre vetítve
USA 318 millió 800 ezer 252
EU 507 millió 250 ezer 50
Magyarország 10 millió 14 ezer 140

 

A fenti számokból jól látható, hogy a Magyarországon eltűnt gyerekek száma háromszorosa az európai átlagnak, és fele az amerikainak.
 
A keresett gyerekek nagy része az eltűnést követő három napban magától hazamegy vagy megtalálják. A keresett kiskorúak számát az intézetből megszökött, emiatt hivatalból elrendelt nyomozási esetek száma sokszorosára növeli, mint a valós eltűnések száma. Egy gyerek annyiszor kerül bele a statisztikákba, ahányszor megszökik, 2011-ben előfordult, hogy 37-szer.
Az eltűnt gyerekek keresésével kapcsolatos eljárásról és aktuális jogi helyzetről itt olvashat bővebben.
 
Kék Vonal
 
116 000, az Eltűnt Gyerekek Segélyvonala, melyet a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány működtet Magyarországon. Éjjel-nappal ingyenesen hívható európai forróvonal, jelenleg az EU 22 tagországában és Szerbiában aktív ez a szám. Egy gyermek eltűnése esetén az első három óra kritikusnak számít. A forróvonalat eredetileg azért hozták létre, hogy ebben a kritikus időszakban maximalizálni tudják a cselekvés gyorsaságát. Magyarországon a szökést tervező vagy szökésben lévő gyerekek, illetve a gyermeküket kereső szülők hívásait fogadják. A 116 000 mellett egy szintén európa szerte bevezetett lelkisegély számot, a 116 111-et is hívtják azok a gyerekek, akiknek lelki tanácsra van szükségük.
 
Ezer Lámpás Éjszakája
 
A 2011-ben indult civil kezdeményezés.
Célja, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel minél hatékonyabb módon hívja fel a társadalom figyelmét az eltűnt gyermekek ügyére. Az ő kezdeményezésükre sikerült elérni, hogy Magyarországon is legyen "tejesdoboz" akció, melynek során 30 eltűnt gyermek képét helyezték el tejesdobozokon. A tejesdobozok mellett ma már ásványvizes palackokon is találkozhatunk eltűnt gyermekek fotóival.
Az esemény fénypontjaként több ezer világító lámpást engednek a magasba, hogy jelképesen utat mutassanak hazafelé az eltűnt gyerekeknek.
 
 
Az Eltűnt Gyermekek Világnapja
 
Május 25. Ezen a napon Magyarországon is számos programmal várják az érdeklődőket. 
A világnapot a 6 éves korában eltűnt, majd meggyilkolt Etan Patz szülei kezdeményezték a saját és a sok másik nyomtalanul eltűnt gyermek emlékére. Az eseményt először 1983-ban rendezték meg az Egyesült Államokban.