Statisztikák

Az Európai Unióban a legóvatosabb becslések alapján is 250 ezer gyermek tűnik el évente, vagyis két percenként eltűnik egy gyerek.
Az eltűnt gyermekek száma évről évre emelkedik. A számok a bejelentett eltűnések számát jelölik, a valóságban azonban az eltűnések felét sem jelentik be. A 15-20 évvel ezelőtti és az aktuális statisztikák közötti megdöbbentő növekedés nem csak abból ered, hogy számszerűen sokkal több gyermek tűnt el, hanem az adatgyűjtés/statisztikák minőségének javulásából is. Megbízható, pontos adatokat azonban a mai napig nagyon nehéz  találni az eltérő definíciók, szempontok, érdekek miatt. Egy adott országra vonatkozóan több tízezeres különbségek is lehetnek a statisztikák forrásaitól függően.
 
Az alábbiakban Európára vonatkozóan az Európai Bizottság által közzétett adatokat mutatjuk.*
 
100 ezer lakosra lebontva a számok nagyjából összehasonlíthatóvá válnak. Ez alapján az EU-ban Angliában, Írországban és Magyarországon tűnik el a legtöbb gyerek. A legutolsó helyen Hollandia áll Belgiumot és Lengyelországot követve.
 
2012
 
 
 
 
 
Szlovákiában 2010 és 2011 között megkétszereződött az eltűnt gyermekek száma (395-ről 661-re) míg Romániában 2003-ról 2013-ra több, mint tízszeresére nőtt (300-ról 3200-ra).

 

 

 

 

*https://tdh-childprotection.org/static/about-us