Kitekintés

Amerikában több, mint 800 ezer gyermek tűnik el évente, ami tízszer több, mint ahányan összesen születnek egy évben Magyarországon. A növekedés drámai. Míg 1980-ban az eltűnt személyek száma 150 ezer körül volt, 2000-re már elérte a 850 ezret. 
 
Az Egyesült Államokban 1997 óta készítenek ujjnyomatlapot a gyerekek nagyobb biztonságának érdekében (National Child Identification Program). Mára több, mint 32 millió gyermek rendelkezik ujjnyomatlappal, és a hozzá tartozó "Child ID kit"-tel. A Child ID kit a gyerek személyes adatait, fényképét, DNS-ét, egészségi állapotát, allergiáit, hobbiját és barátai nevét is tartalmazza. Minden információt, ami eltűnése esetén segítheti a megtalálását. A program célja, hogy a következő pár éven belül 60 millió gyermeknek legyen ujjnyomatlapja. Amerikában egy gyermek eltűnése esetén az egységes adatgyűjtési eljárás része, hogy ha a szülő nem is rendelkezik eltűnt gyermeke nyomatlapjával, a rendőrség a gyermek környezetében ujjnyomatokat gyűjt és ez alapján is keresi.
 
A gyermek eltűnés Európában is súlyos probléma. A statisztikák alapján a számok évről évre emelkednek, arányaiban megközelítik az amerikai adatokat, a veszély jelenléte azonban itt még sincs kellően a köztudatban.
A pontos adatokat illetően nehéz megbízható forrásra bukkanni. Az egységes adatgyűjtés hiánya nem csak Magyarországon, de egész Európa szerte hatalmas probléma, erre hívja fel a figyelmet több, a témával foglalkozó  szervezet.
 
Amerikában számos civil és állami szervezet foglalkozik azzal, hogy megfelelő publicitást nyerjen az eltűnt gyermekek ügyének. Minden lehetséges fórumon próbálják a köztudatba juttani a probléma súlyosságát, hogy a szülők tisztában legyenek vele, halljanak róla, hogy gyerekek százezrei tűnnek el, készüljenek fel rá, hogy velük is megtörténhet. A 2007-ben Portugáliában eltűnt Madeline McCann családja önmagát vádolva arról beszél, hogy miért nem voltak sokkal éberebbek, miért nem vigyáztak jobban. Ők is hallottak már róla, hogy eltűnnek gyerekek, de fel sem merült bennük, hogy ez velük is megtörténhet. Gyermeküket egy zárt üdülőhelyről, saját szobájából rabolták el, miközben a szülők a szomszédban vacsoráztak. Elképzelhetetlennek tűnt. 
A probléma súlyosságára Európában is jobban fel kellene hívni a szülők figyelmét.
 
Az FBI honlapján részletes leírást olvashatunk arról, hogy mit tehetünk meg azért, hogy ha a gyerek eltűnik, minél hamarabb megtalálhassák. Többek között az ujjnyomatlapot javasolja, mint ami nagyban segítheti a nyomozást, ezért kifejezetten ajánlja, hogy a szülők készíttessék el minél előbb. Emellett leírja, hogy mi a teendő, ha eltűnt a gyermekünk, illetve arról, hogy ők pontosan hogyan fognak eljárni. Az eltűnt gyerekek képével azután a legkülönbözőbb helyeken találkozhatunk, tejesdobozokon, autópályák digitális jelzőtábláin (Amber Alert), plakátokon, stb.
 
Az Amber Alert egy olyan átfogó riasztási rendszer, amely egy gyerek elrablásának esetén lép életbe. Ilyenkor minden lehetséges csatornán megjelenik a gyerek fényképe és feltételezett elrablójának személyleírása. A riasztási rendszer 1996 óta létezik Amerikában és mára Mexikó, Kanada, Ausztrália és Malajzia melett 11 európai országban (Anglia, Belgium, Csehország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Németország, Olaszország, Portugália, Románia) is.
 
 

Child Fingerprinting Program, USA

 
 
Mobil applikáció, mellyel tárolhatjuk, majd szükség esetén néhány kattintással továbbíthatjuk gyermekünk adatait, fényképét és ujjnyomatát a megfelelő szervezeteknek.
 
Mobil ujjnyomatvétel
 
 
A UAW (United Automoblie Workers)-Ford csatlakozva a National Child Identification Programhoz, 225 ezer Child ID kit-et osztott szét a dolgozók között gyermekeik védelmének érdekében.
 
 

Anglia

Angliában az iskolák 40%-a használ ujjnyomatazonosító rendszert a tanulók azonosítására, például az órákon való részvétel, könyvtárhasználat, ebédre való jogosultság ellenőrzése céljából. Beiratkozáskor ujjnyomatot vesznek a diáktól, majd az iskolából való távozáskor törlik ujjnyomatát a rendszerből, nem tárolják azt. Angliában több, mint 1,2 millió gyerektől vettek már ebből a célból ujjlenyomatot.
Ugyanilyen rendszert használnak Írországban is a tanulók azonosítására.
 

Ukrajna

Ukrajnában az elektronikus diákigazolvány mellett bevezetik az ujjlenyomatos azonosító kártyát is. Az igazolvány az amerkai Child ID kit-hez hasonlóan a gyermek személyes adatain túl ujjlenyomatát is tartalmazni fogja, valamint hajszálát (DNS) oltásait, allergiáit, hobbijait és barátai nevét is. Ettől a teljeskörű azonosító igazolványtól az eltűnt gyerekek felkutatásának megkönnyítését várják. Az igazolványt a szülők kérésére készítik el.